Johann von Goisern: specialist in brillen met veel gekleurde lagen

Brillen opbouwen uit zo veel mogelijk gekleurde lagen kunststof: daarin is montuurleverancier Johann von Goisern specialist. In de fabriek in het Oostenrijkse Bad Goisern, hebben ze daar hun eigen technologieën voor ontwikkeld. Zo is elke combinatie van kleuren, transparanten en patronen mogelijk. ‘De enige grens van onze ontwerpen is onze eigen creativiteit!’, laten ze op de website weten.

flora en fauna Oostenrijk

‘Johann’ verwijst naar de voornaam van Johann Pomberger, de grondlegger van het vrolijke merk. Het tweede deel is dat van de locatie van het bedrijf en zijn geboortestad: Bad Goisern. In 1984 richtte hij zijn eigen bedrijf op in de productie en verwerking van brilmonturen. ‘Hoogwaardige brillenmode hoeft niet saai te zijn’, was Johann’s devies ‘en het kan uit Oostenrijk komen.’ Dat heeft hij waargemaakt, want inmiddels staat de derde generatie aan het roer en heeft ‘Johann von Goisern’ wereldwijd naam gemaakt als ‘specialist in brillen met veel gekleurde lagen.’ Het succes schrijven ze zelf toe aan drie kenmerken: uitzonderlijk design, uitstekende kwaliteit en de locatie van Bad Goisern.

De ontwerpers laten zich inspireren door de flora en fauna van de prachtige regio Opper-Oostenrijk, waarin Bad Goisern ligt, verscholen in een dal aan de Hallstättersee. Elke vorm en kleurcombinatie is zorgvuldig gekozen, dus elke kleur, elk model en elke nieuwe collectie gaat harmonieus samen met eerdere series. Zo telt de categorie Adult Frames – die staat naast Art, Sun en Kids – alleen al zo’n 450 verschillende monturen.

80 productiestappen

Alle Johann von Goisern frames zijn uitsluitend gemaakt van natuurlijk cellulose-acetaat, dat voor 97 % uit katoenvlokken bestaat. Het fabrieksproces begint met lamineren: het proces van het samenvoegen van verschillende lagen acetaat. 5-Assige frezen vormen de gelamineerde kleurblokken tot montuur-fronten en zijkanten (‘pootjes’). Om een glad oppervlak te garanderen, brengen beiden vele uren door in meerdere, verschillende wrijftonnen. Dan volgt de montage van metalen naalden – voor extra extra stabiliteit – en een hoogwaardige scharnier. Tenslotte wordt elke Johann von Goisern meerdere malen met de hand gepolijst en trots gestempeld: handmade in Austria. We zijn dan 80 verschillende productiestappen en 4 weken verder!

Kijk voor plaatjes en filmpjes op: https://johann-v-goisern.com/nl