contactlezen

Nachtlenzen

Een ‘nachtlens’ is een harde lens die tijdens het slapen wordt gedragen. Door bepaalde drukpunten, vormt de lens de oogbol zo, dat je overdag gewoon scherp ziet. Stop je met dragen, dan gaat de oogbol geleidelijk weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Het concept wordt al decennia lang beproefd en met goede resultaten. In Nederland dragen inmiddels zo’n 50.000 mensen nachtlenzen. Daar hebben ze goede redenen voor.

radio_button_unchecked
Overdag zie je scherp zonder hulpmiddelen. Dat geeft veel vrijheid.
radio_button_unchecked
De lenzen belasten de ogen minimaal. ’s Nachts zijn ze immers gesloten.
radio_button_unchecked
Ook is bewezen dat nachtlenzen een vertragend effect hebben op het toenemen van de sterkte. Daarom worden ze vaak bij kinderen aangeraden.

Helaas zijn nachtlenzen niet voor iedereen geschikt. Ze kunnen alleen min-sterktes corrigeren met een maximum van -4.00 dpt. Bovendien moet je voldoende traanvocht hebben en is een gaaf oogoppervlak vereist.

Voor het aanpassen en her-aanpassen van nachtlenzen berekenen we bij Cocon een aanpastarief. Dit bedrag is inclusief paslenzen, een instructie en controles. Met behulp van een zogenoemde Topograaf brengt de contactlensspecialist de ogen letterlijk in kaart. Speciale software berekent welke vorm de lens moet hebben voor een optimaal effect. Binnen drie weken controleren we de ogen en lenzen maar liefst drie keer, om het proces zorgvuldig te volgen. Als alles naar wens gaat, worden de nachtlenzen halfjaarlijks gecontroleerd en na 1 jaar vervangen.

Aandachtspunt is dat de scherpte in de loop van de dag af kan nemen. Het komt voor dat een bril – met een geringe sterkte – een prettige aanvulling is, voor televisiekijken of autorijden in de avonduren.

En tenslotte is de verzorging van de lenzen heel belangrijk. ’s Nachts kan het traanvocht eiwit afzetten op de binnenkant van de lenzen. Als je dit er niet afpoetst, wordt het hard en verandert de drukpunten, waardoor de lens minder goed werkt.

Afspraak maken:

Nachtlensspecialisten: Ruud, Cindy.

Of nachtlenzen jou passen, hangt samen met je sterkte, de vorm en conditie van je ogen. Wil je onderzoeken of nachtlenzen wat voor je zijn, of ben je toe aan een controle, maak dan een afspraak met één van onze nachtlensspecialisten.