MiYOSMART: glas dat toenemende min-sterkte afremt

Het briljante idee ontstond – zoals zo vaak – door een associatie op een alledaags voorwerp: een zonverduisteringsgordijn in een autobus. Eén met gaatjes in een honingraadstructuur. Als je daar doorheen kijkt, zie je nog verrassend veel. Die simpele constatering werd de langverwachte doorbraak in de behandeling van oplopende min-sterktes, ook wel myopisering genoemd. Oogspecialisten maken zich al jaren zorgen over de wereldwijde toename van myopisering onder kinderen, omdat ze op latere leeftijd een grotere kans hebben op netvliesaandoeningen.

Onze glasleverancier Hoya ontwikkelde samen met de Polytechnische Universiteit in Hongkong een brillenglas met twee cirkels. Centraal brachten zij de vertesterkte aan, zodat het glas scherp kijkt.  In een ring daar omheen zijn allemaal segmentjes plussterkte aangebracht, opgebouwd in de vorm van een honingraad. Die segmentjes gaan de groei van de oogbol – en daarmee de sterkte – tegen, terwijl ze weinig belemmerend zijn voor het zicht. Net als het zonverduisteringsgordijn. Ze noemden het nieuwe glas MiYOSMART.

Twee jaar lang volgden onderzoekers een groep kinderen van 8 tot 13 jaar met ‘gewone brillenglazen’ en MiYOSMART-glazen. De ontwikkeling van myopie nam bij de MiYOSMART-testgroep met gemiddeld 60% af ten opzichte van de groep met standaard glazen. Daarmee is er een aantrekkelijk alternatief gekomen voor het afremmen van min-sterktes met druppels of lenzen, zonder bijwerkingen en risico’s.

Het MiYOSMART-glas is in Nederland pas dit jaar op de markt gekomen. Oogmode Cocon mag het aanpassen, bestellen en de nodige nazorg verlenen. Dit wordt uitsluitend op afspraak gedaan door onze optometristen. Met vragen en voor uitleg over het hele proces, kun je dus ook het beste bij hen terecht. Ruud en Cindy werken op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag bij Cocon.