Preciosa Logo

Preciosa: handgemaakte vintage uit Nederland

Wie kiest voor Preciosa, kiest voor handgemaakte vintage monturen uit Nederland. In Burgerveen, om precies te zijn, staat Frame Holland, de oudste en laatst overgebleven brillenfabriek van ons land. Daar wordt al decenia lang met passie en plezier gewerkt aan het authentieke monturenmerk.

hand van de vakman

De geschiedenis van Preciosa gaat terug tot 1936. Op zijn zolderkamer in Wassenaar experimenteert Willem Pieter Meulenberg met het produceren van haarkammen. Al snel schakelt hij over op brillen en begint de ENFA: Eerste Nederlandse Fabrikant van hoorn-, schildpad- en doublémonturen. Sommige techniek veroudert niet. De klinkscharnieren worden nog steeds toegepast en zijn nog even degelijk als toen. Het polijsten gebeurt nog steeds door de hand van de vakman. Welgeteld vraagt de productie van één Preciosa bril maar liefst 80 tot 120 specialistische handelingen.

vintage

De collectie – deels kunststof, deels metaal – is grotendeels geïnspireerd op de populaire brillen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw: de wat zwaardere, degelijke bril. Het succes van Preciosa heeft niet alleen met het vintage design te maken. Ook de kwaliteit van de materialen is ‘ouderwets goed’. Zo koopt Frame Holland de cellulose-acetaatplaten voor de kunststof monturen bij het beroemde Italiaanse familiebedrijf Mazzucchelli 1849. Het polijsten van dit materiaal is gecompliceerd, maar levert bijzondere patronen en kleureffecten op. De tinten variëren van klassiek zwart en havanna tot aan samengestelde kleuren met meerdere lagen. Dat maakt vintage ook modern en modieus.

garantie

Preciosa brillen zijn alleen leverbaar via de gediplomeerde opticien. Frame Holland controleert alle brillen stuk voor stuk handmatig voor ze de fabriek verlaten. Garantie op eventuele productiefouten vinden zij vanzelfsprekend. Maar ook bij beschadigingen of defecten is er veel mogelijk. De meeste Preciosia onderdelen zijn permanent op voorraad. Zowel monturen als onderdelen zijn snel leverbaar en op verzoek zelfs verkrijgbaar in afwijkende maten.

Kijk voor meer plaatjes op: https://frameholland.com/