oogzorg

Myopie-controle

Wereldwijd heeft een toenemend aantal kinderen op jonge leeftijd al last van bijziendheid, of terwijl myopie. Ze hebben een min-sterkte nodig om scherp te zien. Met de lichamelijke groei – en het veel bezig zijn op de korte afstand –  groeit de afwijking. Hierdoor kunnen op latere leeftijd netvliesproblemen ontstaan, zoals glaucoom, maculadegeneratie en netvliesloslating. In het ergste geval kunnen deze oogaandoeningen leiden tot permanent zichtverlies. Je wil daarom op tijd in kunnen grijpen.

Dagelijks druppelen met Atropine was de meest voorgeschreven remedie. Sinds dit voorjaar heeft Oogmode Cocon twee alternatieve behandelmethodes: het MiYOSMART brillenglas van Hoya en de Bloom-lenzen van Menicon. Onze optometristen Ruud en Cindy hebben een training gevolgd om beide producten aan te meten en ze zijn enthousiast!

MiYOSMART brillenglas

Glasleverancier Hoya ontwikkelde samen met de Polytechnische Universiteit in Hongkong een brillenglas met twee cirkels. Centraal brachten zij de vertesterkte aan.  In een ring daar omheen plaatsten zij segmentjes met plussterkte, opgebouwd in de vorm van een honingraad. Die segmentjes gaan de groei van de oogbol – en daarmee de sterkte – tegen, terwijl het zicht scherp genoeg blijft. Hoya noemde het nieuwe glas MiYOSMART.

Twee jaar lang volgden onderzoekers een groep kinderen van 8 tot 13 jaar met ‘gewone brillenglazen’ en MiYOSMART-glazen. De ontwikkeling van myopie nam bij de MiYOSMART-testgroep met gemiddeld 60% af ten opzichte van de groep met standaard glazen. Inmiddels is ook een 3-jarige vervolgstudie afgerond, die de resultaten bevestigd. We zijn dan ook trots dat Oogmode Cocon is uitgekozen om dit revolutionaire glas in Leeuwarden en omstreken aan te bieden. Het aanmeten en de nodige nazorg worden uitsluitend op afspraak gedaan door onze optometristen. Zij geven graag uitleg over het hele proces en de kosten.

Bloom Night & Day

Menicon biedt met de Bloom lenzen in Europa het eerste gecertificeerde myopie-behandelplan. De lenzen zijn er in twee varianten, Night en Day.

Bloom Night is een vormvaste lens die je draagt als je slaapt. Door drukpunten verandert de lens ’s nachts de vorm van het bovenste laagje van het hoornvlies. De groei van je ooglengte – en daarmee de mate van myopie – wordt hierdoor afgeremd. Overdag zie je scherp zonder bril of lenzen, wat natuurlijk een groot voordeel is. We passen de Bloom Night aan bij kinderen vanaf 12 jaar. De lenzen worden per half jaar vervangen.

Bloom Day is een zachte daglens. Je draagt ‘m overdag en gooit de lens ’s avonds weg. Super hygiënisch en heel gemakkelijk in het gebruik. Het ontwerp van de Bloom Day is gebaseerd op hetzelfde idee als het MiYOSMART brillenglas: met segmenten plussterkte die het oog demotiveren om in de lengte te groeien. Uiteraard corrigeren ze ook ‘gewoon’ de sterkte, zodat je met de lenzen scherp ziet. We passen de Bloom Day aan bij kinderen vanaf 9 jaar.

Afspraak maken

Optometristen: Cindy, Ruud.

Heeft je kind een min-sterkte en maak je je zorgen over de ontwikkeling daarvan: bespreek dan de mogelijkheden met onze optometristen.