Diabetes

Het is bekend dat bij diabetes de suikerwaarden schommelen. Dit kan er in de ogen voor zorgen, dat de sterkte tijdelijk veranderd, en je waziger ziet. Het zicht herstelt zich weer als de suikerspiegel stabiliseert. Daarom doen we wel eens verschillende metingen bij diabetes-patiënten, om tot een goede sterkte te komen voor een nieuwe bril of lenzen.

De suikerstoring kan de wanden beschadigen van de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Mogelijk gaan die vaatjes bloed, vetten of vocht lekken. Als het netvlies minder zuurstof krijgt, vormt zich in dit gebied bovendien een nieuw netwerk van broze bloedvaatjes. Hierdoor kan het zicht afnemen. We noemen de aandoening Diabetische Retinopathie.

Afspraak maken:

Optometristen: Cindy (student Optometrie), Ruud.

Gelukkig zijn de onderzoeks- en behandelmethoden tegenwoordig zo goed, dat oogartsen de Retinopathie vaak tot staan kunnen brengen. Mensen met diabetes moeten daarom regelmatig naar de optometrist of oogarts om het netvlies te laten controleren. Bij Cocon hebben we daar een speciale camera voor, die foto’s maakt van het netvlies.