Staar

Staar, of cataract, is een vertroebeling van de ooglens. Het is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid. De vertroebeling heeft vaak te maken met het ouder worden van de ooglens, maar kan ook aangeboren zijn of veroorzaakt door ziekte, een ongeluk of UV-straling.

Staar ontwikkelt zich vaak heel geleidelijk. Het zicht door de troebele plekken gaat steeds meer achteruit. Contouren gaan hun scherpte missen en kleuren worden flets. Meestal duurt het jaren voordat dit storend wordt, maar Staar kan ook in een paar maanden tijd snel toenemen. Een aangepaste brilsterkte kan een verbetering geven, maar uiteindelijk moet je toch naar de oogarts om de lens te laten vervangen. Dat is een relatief kleine operatie: een dagbehandeling die heel veel wordt uitgevoerd en in de meeste gevallen goed slaagt.

Maak een afspraak

Optometristen: Cindy (student Optometrie), Ruud.

Onze optometrist kan onderzoeken of je staar hebt, en zo ja: in wat voor stadium. Hij of zij beoordeelt of het raadzaam is om een oogarts te bezoeken voor eventuele behandeling. Daarvoor krijg je dan een brief mee, waarmee je bij de huisarts een doorverwijzing naar de oogarts kunt aanvragen.